2

Jaarprogramma 2019-2020

Leeskriebel 2019-2020

 

1. Mijn nacht bij King Toys
Julien Artigue – illustraties: Riff
Stiekem een nacht doorbrengen in de coolste speelgoedwinkel van de stad.
Wie droomt daar niet van? Bastiaan en Tom doen het echt!
Het wordt een wilde, avontuurlijke nacht ...

2. Papa pepperoni
Cora De Vos – illustraties: Stieven Van der Poorten
Mario’s vader maakt worsten. Vandaar zijn bijnaam Papa Pepperoni.
Hij is gepassioneerd door zijn job en kan zijn werk maar moeilijk loslaten.
Maar dan wint hij een prijs. En hij neemt het hele gezin mee op vakantie.
Helaas zijn ook daar de worsten en salami’s niet ver weg …

3. Het Schemermeer-mysterie (Nachtwacht)
Nico De Braeckeleer (Studio 100)
Na een feest bij de Hoge Raad keren Vlad, Keelin en Wilko terug naar het dorpje Schemermeer. Daar aangekomen kunnen ze hun ogen niet geloven. Schemermeer is verdwenen! De Nachtwachters beseffen al snel dat een wezen Schemermeer van de kaart heeft geveegd. Met de hulp van Vega ontdekken ze dat de magiër Jadukara hele gemeenschappen in kubussen vangt en ze op die manier laat verdwijnen. Zal het de Nachtwachters lukken om Schemermeer te bevrijden?

4. Pablo Paprika
Bianca Nederlof
Op een avond rijden Luz en haar papa per ongeluk een jonge alpaca aan met de wagen. Luz ontfermt zich over de alpaca en verzorgt hem tot hij weer beter is. Ze noemt de hem Pablo Paprika. Ondertussen moet ze van haar dorp naar de stad verhuizen en daar heeft ze het heel moeilijk mee.

5. Op zoek naar de hoed
Gitta Van Reeth
De opa van Kaat is goochelaar bij het circus. Haar oma werkt er mee achter de schermen. Tijdens de vakantie gaat Kaat dus maar al te graag bij hen logeren, want in het circus is het altijd fijn! Maar dan blijkt de bijzondere goochelhoed van opa verdwenen. Zonder zijn hoed kan hij de avondvoorstelling niet doen. Kaat gaat samen met Theo, de zoon van de clown, op onderzoek uit. Kunnen zij ontdekken wie de goochelhoed heeft gestolen?

6. De bijzondere koekjes van Izia
Valérie de la Torre – illustraties Jean-Christophe Raufflet
Tijdens een verblijf in het ziekenhuis krijgt Izia een zakje macarons cadeau. Ze wil er zo lang mogelijk van genieten. Daarom proeft ze er slechts eentje per dag. En daar wordt ze voor beloond! Want elke macaron bezorgt haar een geheimzinnige ervaring op het Smaakeiland … Een onvergetelijke reis voor fijnproevers!

7. De reus, Klein Duimpje en de anderen
Olivier Dupin
Het verhaal van de reus, Klein Duimpje en zijn broers verteld vanuit verschillende standpunten. Hoe hebben de verschillende personages de gebeurtenissen beleefd?

8. Eén kans op 2324
Céline Claire
De gemeente organiseert een verhalenwedstrijd en de prijs wordt uitgereikt door de favoriete schrijver van Lou. Ze wil dan ook koste wat het kost de wedstrijd winnen. Alleen waren er het jaar ervoor 2324 deelnemers. Dus heeft ze maar 1 kans op 2324 om te winnen … Maar dat is natuurlijk nog altijd meer dan geen kans. Alleen loopt alles niet zoals Lou het wil …

9. De tas van mevrouw Rita
Marie-Hélène Lafond
Elke week gaat mevrouw Rita, oud-lerares, naar de markt met haar immense tas met ruitjes.
Niemand weet wat er precies in die tas zit, want dat houdt mevrouw Rita zorgvuldig verborgen.
Kwinten, Olivia, Leon en Dieter kunnen hun nieuwsgierigheid niet meer bedwingen en werken een plannetje uit om er eindelijk achter te komen wat er in de tas zit.

 

 

 

Leeskriebel 2018-2019

1. Red Harry!
Cora de Vos – illustraties: An Van Dooren
In het restaurant van de vader van Toon leeft een reuzenkreeft. Hij is zo groot, dat niemand hem wil opeten. Na een tijdje hebben de kreeft en de jongen een hechte band opgebouwd. Toon is er zelfs van overtuigd dat Harry, de kreeft, hem herkent en hem begroet elke keer hij tegen het aquariumvenstertje tikt. Maar helaas, de kok vindt dat de tijd gekomen is om Harry klaar te maken… Slaagt Toon erin om zijn geliefde kreeft te redden?

2. Ik heb een plan!
Béatrice Ruffié Lacas – illustraties: Yuio
Luca is in de war: het is nu al de zoveelste keer dat zijn ouders hem een bezoekje komen brengen in zijn kamer, omdat “ze moeten praten”. Ze doen de laatste tijd een beetje vreemd: ze zijn steeds aan het konkelfoezen. Luca vraagt raad aan zijn beste vrienden. Zij hebben een vermoeden van wat er gaande is … en hebben een plan om de waarheid aan het licht te brengen!

3. De legende van de Zwarte Ruiters
Emy Geyskens & Kristine Magermans
Marcus werkt in de pottenbakkerij van zijn familie. Op een avond komt hij uit op een diefstal, maar de inbreker heeft de kans om te ontsnappen. Was dit het werk van een van de verschrikkelijke Zwarte Ruiters? Samen met zijn onverschrokken zusje gaat hij op onderzoek uit. Zijn ze in staat de inbreker te ontmaskeren?

4. Toen Blanca voor kleur zorgde
Jeanne Taboni Misérazzi
Het koninkrijk van koning en koningin Wittekrijt staat op een eiland omringd door krijtrotsen. Deze rotsen geven het eiland een witte kleur. Ook de huidskleur van de inwoners is zo wit als krijt: net zo bleek, en dat verandert nooit. De zon zit namelijk steeds verborgen achter de wolken. Op een dag brengt de koningin een klein meisje ter wereld en haar ouders noemen haar Blanca…

5. De snoepschat
Gitta Van Reeth
Daan is gek op snoep. Voor zijn verjaardag krijgt hij een rondleiding in een snoepfabriek. Maar hij vindt de uitleg van juffrouw Zoethout maar saai. Samen met zijn vrienden gaat hij zelf op ontdekking in de fabriek. Ze komen in een ouder gedeelte terecht en daar ontmoeten ze een bijzonder personage die hen over een snoepschat vertelt. Zullen Daan en zijn vrienden deze lekkere schat kunnen opsporen?

6. De nieuwe kok
Agnès de Lestrade
Babette heeft dubbele pech ! Niet alleen zijn haar ouders nog niet zo lang geleden gescheiden. En is ze samen met haar mama moeten verhuizen naar een andere plek. Nu heeft haar mama ook nog een nieuwe job. In de keuken van haar nieuwe school! Ai! Babette hoopt vurig dat haar nieuwe klasgenoten daar niet achter komen …

7. Operatie katje
Marie Nollet
Mama en papa willen eindelijk een katje adopteren, op voorwaarde dat Jules braaf is … En Juul doet zijn uiterste best! Hij komt thuis met de beste punten van de klas, hij maakt elke dag zijn bed op, hij helpt papa de bladeren in de tuin bij elkaar te rapen, hij belt geregeld naar oma en hij verliest geen enkele kous onder zijn bed. Maar nog steeds heeft Juul geen katje. Wat is dan toch het probleem?

8. Gillis en de ooievaar
Cora de Vos
Gillis wil zijn mama helpen in het huishouden. Hij slentert over de markt om spulletjes voor haar op te halen. Daar wordt hij gevraagd om een ooievaar naar de stal te brengen en hem te voederen met stro en hooi. Hij doet zijn taak zo goed dat hij wordt aangesteld als oppasser van de ooievaar. 
  
9. Een goede keuze!
Marie Tibi
Wanneer ze in de bijzondere familie van Lola Pinson iets nodig hebben, kunnen ze bij iedereen terecht. Of ze nu voor oma, broer of opa kiezen, het is sowieso de juiste keuze. In het nieuw samengesteld gezin van Lola is iedereen welkom en je wordt met open armen ontvangen. De vakantie is dan ook het ideale moment voor een buitengewone familiereünie …

 

Leeskriebel 2017-2018

1. Mijn tante is een vampier

Gitta Van Reeth – illustraties: Eric Bouwens
Raf heeft totaal geen zin om bij zijn tante Vie te gaan logeren. Want zijn tante is een vampier! Daar is Raf rotsvast van overtuigd. Maar zijn ouders zijn niet te vermurwen en hij moet toch naar zijn tante. Hoe kan hij dit weekend overleven?

2. De nieuwe van de klas
Mélanie Tellier – illustraties: Thierry Christmann
Het is niet gemakkelijk als je vader militair is. Je bent vaak gescheiden van elkaar, maar daarbovenop moeten Daniël en zijn ouders elke vier jaar verhuizen omdat zijn vader een nieuwe missie heeft! Deze zomer is het weer zover. En Daniëls leven verandert voor de zoveelste keer: een nieuw huis, een nieuwe omgeving en ook een nieuwe school ... Pfff…
 
3. Een hond in de ruimte
Julien Artigue – illustraties: Yuio
Laïka was de eerste hond in de ruimte. Beleef haar ruimteavontuur mee, door de ogen van Laïka zelf!

4. Heks versus de Kerstman
Christophe Miraucourt – illustraties: Mehdi Dewalle
De heks is het beu: elk jaar is het hetzelfde, iedereen moet er zijn voor de Kerstman! Ze besluit een en ander te veranderen en organiseert een verkiezing onder de Elfen. Wie willen ze als leider, haar of de Kerstman?

5. Walvis in gevaar!
Marie-Hélène Lafond – illustraties: Frédéric Thiry
Justine brengt de kerstvakantie door in Mexico, samen met haar ouders en vierjarige broertje Matthew. Maar vakantie kun je het niet echt noemen. Haar ouders hebben zoals gewoonlijk een overvol programma voorbereid en sleuren haar overal mee naartoe: steden, parken, musea … alles is een bezoekje waard! Als haar moeder voor de laatste vakantiedag dan ook nog een walvisexcursie heeft voorzien, is Justine niet bijster enthousiast.

6. Het kattenparadijs
Bianca Nederlof
In de wijk waar Saar en Daan wonen, verdwijnen alle katten één na één. Wat is er met ze gebeurd? Wie heeft iets gezien? Saar en Daan gaan op onderzoek uit …

7. Het verdwenen meisje
Jonas Boets - illustraties Mathieu De Guchteneere
Ides en Benthe bezoeken een kasteel met hun klas. Wanneer ze voorbij een ruimte wandelen en vragen wat er achter de deur zit, wordt hun gids boos. Achter de deur bevindt zich immers de bibliotheek, maar de gids wil daar niet binnengaan. Het gerucht gaat dat de geest van de vroegere kasteelheer er nog ronddwaalt ...

8. De prinses met de gekke voornaam
Gwenaëlle Alrique – illustraties: Hans Boeykens
In het paleis van Macaron willen de jonge prinsessen graag trouwen, maar de jongste prinses vindt maar geen prins die dat wil. De reden? Haar absurde naam … Waar waren hun ouders met hun gedachten toen ze die kozen?
 
9. Mysterie op kamp!
Louison Nielman
Leo, Oscar en zijn broer Arthur zijn nu al een week op kamp en maken veel plezier. Ze hebben geen tijd om zich te vervelen! Elke dag is er een ander thema en doen ze spelletjes, speurtochten … En ’s avonds worden er veel verhalen verteld. Maar elke nacht hoort Oscar voetstappen. Als hij roept, antwoordt er niemand. Wie is elke nacht op pad?

 

Leeskriebel 2016-2017

1. Helden en monsters
Gitta Van Reeth
Genre: fantasie

2. Een zusje voor Ollie Wollie 
Cora De Vos
Genre: realistisch

3. Vergeet het maar!
Emy Geyskens
Genre: realistisch, klasleven

4. Vrolijk kerstfeest!
Agnès de Lestrade
Genre: kerstverhaal

5. Lekker zacht en zoet zoals een marshmallow
Béatrice Ruffié Lacas
Genre: gevoelens, eerste verliefdheid

6. Maskers af!
Christophe Miraucourt
Genre: detective

7. Verborgen schat
Marlies Verhelst
Genre: spanning

8. De dichtende dief
Eric Chevreau
Genre: western

9. Casamance
Agnès de Lestrade
Genre: vakantieverhaal